Voedingsadvies hond en kat

Voedingsadvies voor uw trouwe viervoeter

Als pas gecertificeerd voedingsadviseur voor honden en katten (sinds 31 mei 2023), ben ik verheugd om mijn expertise te delen en gezonde voedingsplannen op maat te maken. Door middel van mijn webshop bied ik hoogwaardige, verse voeding aan en voer ik persoonlijke voerchecks uit, zodat uw hond de optimale voeding krijgt die hij verdient. Mijn specialisatie ligt in het omgaan met allergieën bij honden, waardoor zelfs de meest gevoelige honden de juiste voeding kunnen krijgen.

Bij ons staat uw hond centraal, en we willen u graag helpen bij het vinden van de juiste voeding. Neem gerust contact met ons op via telefoon (06-22141467) of e-mail voor advies, of maak een afspraak om persoonlijk langs te komen. Samen kunnen we kijken en overleggen welke voeding het beste bij uw hond past. We begrijpen dat elke hond uniek is, dus er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om voeding. Wij zijn toegewijd om u te helpen bij het vinden van een passende oplossing, zelfs als er problemen zijn met de huidige voeding.

Hier bieden we een algemeen voedingsadvies voor zowel vers vlees als droogvoer voor uw hond. We zijn ons er echter van bewust dat elke hond anders kan reageren op voeding, dus het is belangrijk om goed in de gaten te houden hoe uw hond op de voeding reageert en niet uitsluitend te vertrouwen op het algemene voedingsadvies. Uw hond verdient de beste zorg, en we staan klaar om u te ondersteunen bij het bevorderen van zijn welzijn door middel van gezonde voeding.

Wij danken u voor uw vertrouwen in onze diensten als voedingsadviseur, en we kijken ernaar uit om u en uw geliefde huisdier te helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn. Neem vandaag nog contact met ons op, en laten we samen aan de gezondheid van uw hond werken.

Voedingsadviseur Ingrid Kruize
Voedingsadvies Vers Vlees

Variatie is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Wat bedoelen we met gevarieerd?

  • Meerdere diersoorten per week (ongeveer 3 tot 5)
  • Af en toe groenten als aanvulling

Waarom vers vlees?

De hond behoort tot de carnivoren. Ze zijn ervoor gemaakt om vlees te eten (gebit, maag-darmstelsel) dit past het best bij ze.
Er zitten van nature heel veel bouwstoffen in vers vlees, namelijk: vetten, eiwitten, vitamines A, B1, B3, B6, B12 en Vitamine D. Ook de mineralen ijzer, zink, kalium, calcium, magnesium en mangaan zitten in vlees.

Waarom 4 diersoorten per week?

Om een zo goed mogelijk uitgebalanceerde voeding te geven is het van belang dat er afgewisseld wordt in diersoorten. Elke diersoort bevat namelijk andere aminozuren, voedingsstoffen en vetzuren. Zo bouwt je hond geen tekorten op en krijgt hij alle benodigde bouwstoffen binnen.

  • Het advies is 3 tot 5 soorten vlees per week.

Waarom groenten?

De hond behoort tot de carnivoren, echter jagen zij in de natuur op grote prooien waarvan zij ook de ingewanden nuttigen. Deze bevatten vaak nog wat plantaardig materiaal. In groenten zitten veel bouwstoffen en vitaminen die een goede aanvulling zijn op het dagelijkse voedingspatroon van uw hond. Er zitten simpelweg vitaminen in die niet in vlees zitten zoals vitamine C, K1, E en foliumzuur.

  • Het advies is 5-10% van de dagelijkse behoefte van de hond bij te geven. Bijvoorbeeld: hond eet 500 gram vlees per dag. Geef dan 25 tot 50 gram groenten extra erbij. De groenten zijn gepureerd en gegaard waardoor deze goed verteerbaar zijn in het darmstelsel van de hond. Een hond beschikt namelijk niet over de enzymen die de celwand van plantaardige producten kan afbreken en zou anders dus niets met de groentes kunnen.

Waarom snacks voeren?
Kauwen is een gezonde en stimulerende bezigheid voor je hond. Vroeger waren snacks dagelijkse kost voor de hond (botten, huid, oren etc.) Door het kauwen komt de neurotransmitter endorfine vrij, wat je hond een behaaglijk gevoel geeft. Het kauwen op een snack reinigt en versterkt het gebit, door het schrapen langs de tanden en extra opname van calcium. Hierdoor wordt het ontstaan van tandsteen voorkomen, wat plaatsvindt als tandplak te lang op de tanden blijft zitten. Tandsteen kan uiteindelijk tot tandvleesontstekingen en tandverlies leiden.

Het advies is 3 tot 5 x per week

Waarom supplementen?

Supplementen kunnen een extra boost geven voor bepaalde dingen. Je kunt deze toevoegen aan het voedingspatroon om nét dat extraatje te geven als het gaat om de algehele gezondheid en welzijn van uw dier. Ook kun je het dagelijks geven om eventuele problemen bij de hond zoveel mogelijk weg te nemen/ voorkomen.

Palamountans MyBeau: kan helpen bij een groot deel van de problemen door de hoge opname van 99,5%. Bijvoorbeeld; schijnzwangerschap, weinig eetlust, doffe vacht, huidproblemen, bloedarmoede, klachten aan hart en het zenuwstelsel, oogproblemen, ontstekingen, regelt de vochtbalans, stimuleert de energievoorziening en is goed voor gewrichtsklachten.

Palamountans Exceed: is een speciaal supplement voor de sport en werkhond met hoge verwachtingen. Het bevat: hoogwaardige vitaminen, mineralen en vetzuren maar ook creatine welke zorgen voor een energie-boost, uithoudingsvermogen en herstel. Daarnaast stimuleert het de opbouw van spieren en vermindert het gewrichtsklachten.

Zalmolie: Zalmolie is rijk aan EPA en DHA, dit zijn twee vetzuren welke samen Omega 3 maken. Deze vetzuren kunnen een ontstekingremmend effect hebben. Honden of katten met huidproblemen en gewrichtsontstekingen kunnen baat hebben bij zalmolie. Daarnaast kan zalmolie bijdragen aan een betere concentratie, hogere voedselopname, goede vruchtbaarheid en een betere vachtconditie

Schapenvet: is rijk aan vitamine A en D welke zorgen voor een gezondere huid, beter weerstand en sterkere botten.

Schapenvet met Knoflook & Zeewier: Schapenvet is rijk aan vitaminen A & D. Het kan bijdragen aanhet verminderen van haaruitval, het beschermen van de darmflora, skelet en gebitsvorming en het verhogen van de eetlust. Ook laat het de vacht glanzen. Knoflook kan effectief helpen bij het tegengaan van wormen. Ook kan het vlooien, teken en muggen weren.De zeewier is zeer rijk aan sporenelementen, aminozuren en mineralen. Dit supplement heeft een positieve invloed op de weerstand. 

Sardineolie Puur Wildvang: is een zuivere bron van omega 3. De EPA en DHA vetzuren werken ontstekingsremmend. Het werkt tegen een doffe vacht en een schilferige huid. Daarnaast draagt het bij aan de functie en ontwikkeling van de hersenen. Het is daarom ook goed voor jonge, drachtige en oudere honden. Tot slot kunnen honden met artrose baat hebben bij sardineolie door de hoge concentratie omega 3.

Sardineolie Groenlipmossel & Haaienkraakbeen: natuurlijke bronnen van glucosamine en chondroïtine welke helpen tegen artrose, ED & HD. Ook bevat het zuivere omega 3 wat goed is voor de werking van de gewrichten. Dit supplement is speciaal ontwikkeld voor honden met gewrichtsproblemen. De natuurlijke bronnen van glucosaminesulfaat kunnen mogelijk het beschadigde kraakbeen herstellen. Het chondroïtinesulfaat heeft een positieve invloed op de schokdemping van de gewrichten en stimuleert de kraakbeenaanmaak. Bovendien kan het een ontstekingsremmend en pijnstillend effect hebben.

Sardineolie Echinacea & Kurkuma: De sardineolie is een zuivere bron van omega 3. De EPA en DHA vetzuren werken ontstekingsremmend. Het helpt tegen een doffe vacht. De Echinaceaplant zit boordevol antioxidanten en is de beste booster voor het immuunsysteem. Het Kurkumaspecerij werkt zeer ontstekingsremmend, houdt hart en vaten gezond en ondersteunt de darmfunctie.

Ik voer mijn hond toch compleet genoeg als ik alleen vlees geef, waarom groenten erbij geven?

Argumenten hiervoor zouden kunnen zijn:

  • De hond behoort tot de carnivoren, echter jagen zij in de natuur op grote prooien waarvan zij ook de ingewanden nuttigen. Deze bevatten vaak nog wat plantaardig materiaal. In groenten zitten veel bouwstoffen en vitaminen die een goede aanvulling zijn op het dagelijkse voedingspatroon van uw hond.
  • Er zitten simpelweg vitaminen in die NIET in vlees zitten zoals vitamine C, K1, E en foliumzuur. 
  • Het is rijk aan ruwe vezels wat heel goed is voor de darmflora.
  • Het bevat extra voedingsstoffen enzymen, chlorofyl, vetzuren en anti-oxidanten. 
  • De groenten zijn gepureerd en gegaard waardoor deze goed verteerbaar zijn in het darmstelsel van de hond.

Ik voer mijn hond toch compleet genoeg als ik alleen vlees geef, waarom dan vitamine-supplementen erbij voeren?

Argumenten hiervoor zouden kunnen zijn:

  • Vers vlees is een complete voeding voor hond en kat. Het bevat veel vitaminen en mineralen, maar om het beste van het beste voedingspatroon te creëren is het altijd mogelijk om nóg een stapje hoger te gaan. Dat doe je door aanvullende supplementen te gebruiken zoals MyBeau.
  • MyBeau wordt gegeven als aanvullende vitaminen en mineralen supplement. Als je vers vlees aanvult met een theelepeltje MyBeau wordt bovendien de vetzuurbalans optimaal in balans gebracht (verzadigd en onverzadigde vetten) en zou je de perfecte verhouding creëren. 
Hoeveelheid voeding per dag?

Puppy’s                     
40 tot 50 gram per kilo lichaamsgewicht.
Volwassen honden   
20 tot 30 gram per kilo lichaamsgewicht.
Honden op leeftijd    
15 tot 20 gram per kilo lichaamsgewicht.

Dit zijn de voorgeschreven richtlijnen per dag. Dat wil niet zeggen dat elke hond dezelfde behoefte heeft. Wanneer uw hond aankomt of afvalt dan kunt u daar zelf op inspelen door minder of meer te geven.

Voedingsadvies Droogvoer

Gezond, makkelijk en ideaal is het assortiment droogvoeding. Hondenbrokken op maat gemaakt voor elke hond, speciaal ontwikkeld door Kivo Petfood. Het ideale alternatief voor vers vlees. Geperste en geëxtrudeerde hondenvoedingen op natuurlijke basis. Kivo Petfood heeft droogvoeding voor honden die last hebben van allergieën, honden die veel energie nodig hebben en ook voor de rustige huishond. Ook heeft Kivo Petfood hondenbrokken voor de moeilijke eter, voor honden met gewrichtsklachten en voor jonge pups.

Waarom koudgeperste hondenbrokken?

– Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke anti-oxidanten.
– Heeft een hogere verteerbaarheid.
– Kan in combinatie met vers vlees gegeven worden.

Waarom geëxtrudeerde hondenbrokken?

– Deze krokante brok stimuleert het kauwproces.
– Zeer geschikt voor honden die schrokken.

Het effect van voeding op verschillende klachten bij honden

Voedselallergie

Dieren die overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in de voeding krijgen soms huidklachten (jeuk of ontsteking) of maag- darmklachten (braken, diarree, winderigheid).

Voedingsadvies:

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we achterhalen voor welk bestandsdeel uw hond allergisch is. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor: rund, zuivel, kip en tarwe.

Het eliminatiedieet: je gaat achterhalen waar je dier allergisch voor is.

Stappenplan:

  • Kies een diersoort die je hond nog nooit gehad heeft en voer dit zes weken lang.
  • Zijn na de zes tot acht weken de klachten verdwenen en weggebleven? Introduceer dan een tweede diersoort. Zijn de klachten gebleven, kies dan een nieuw diersoort en begin opnieuw met alleen dit nieuwe diersoort.
  • Voer dit tweede diersoort twee weken lang naast het eerste diersoort en afhankelijk van het aanhouden/terugkomen/wegblijven van klachten kun je bepalen of het diersoort geschikt is om te blijven voeren.
  • Ga ermee door tot je genoeg diersoorten hebt om een gevarieerd eetpatroon te creëren. Lukt dit niet, omdat er maar weinig diersoorten zijn waar je hond goed op reageert, blijf dan alleen deze diersoorten voeren.

Bijpassende producten:

– Konijn compleet (bevat één dierlijke eiwitbron en staat niet op de lijst van allergieën)

– Eend Compleet (bevat één dierlijke eiwitbron en staat onderaan de lijst van allergieën)

– Geit – eend compleet (bevat wel 2 dierlijke eiwitbronnen maar geit veroorzaakt zelden allergische reacties bij honden)

– Paard-konijn compleet (bevat wel 2 dierlijke eiwitbronnen maar deze veroorzaken zelden allergische reacties bij honden)

– Rund Compleet (bevat één dierlijke eiwitbron maar er zit een kans in dat je hond daar allergisch voor is)

– Kip compleet (bevat één dierlijke eiwitbron maar er zit een kans in dat je hond daar allergisch voor is)

Voer tijdens het elimineren geen snacks of dergelijke, tenzij het van dezelfde diersoort af komt!

Overgewicht

 Kan verschillende oorzaken hebben. Overgewicht zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer klachten dus het is belangrijk dat uw hond een goed gewicht heeft.

Voedingsadvies:

Voer minder maar vul wel aan met een laagcalorisch product. Zo creëer je maagvulling en voorkom je dat je hond constant met een hongergevoel zit.

Bijpassende producten:

– Groenteworst (aanvullen op het vlees)

– Kies een maaltijd met een laag vetpercentage zoals: paard compleet, rund compleet, eend compleet of konijn compleet.

– Brok: Lam & rijst of Senior premium

Beweeg meer met je hond!

Ondergewicht

Het is belangrijk om eerst de reden van het ondergewicht te achterhalen (dus zeker weten dat het geen bacterie of ziekte aanwezig is).

Het kan komen door te veel inspanningen en te weinig calorieën, of door kieskeurig eetgedrag.

Voedingsadvies:

Geef je dier 1 x eten per dag extra, dus als je in de ochtend en in de avond voert, geef hem tussen de middag ook een klein beetje. Voer daarnaast maaltijden met een hoger eiwit-vetgehalte.

Bijpassende producten:

– Kip & Vis compleet (hoger eiwit-vetgehalte)

– Lam compleet ( hoger vetgehalte)

– Zalmolie (goede vetten en vetzuren)

– Schapenvet ( goede vetten en vitaminen )

– Af en toe een gekookt eitje (hoogwaardige eiwitten)

Diabetes

Als een hond diabetes heeft, komt dat vaak door insuline tekort. Het kan genetisch zijn of door externe factoren zoals overgewicht. Het kan ook komen na de loopsheid i.v.m. de hormoonhuishouding.

Voedingsadvies: Regelmaat is heel belangrijk bij diabetes. Dat geld voor zowel voeding als beweging. Verander dus niet zomaar van voeding. Dit komt omdat de balans tussen voeding en beweging constant moet blijven, zodat de glucosebehoefte ook gelijk blijft (ineens gaan joggen met je hond zorgt ervoor dat je hond meer glucose verbrand).

Belangrijke voedingsstoffen voor diabeteshonden zijn: kalium, vezels en koolhydraat/zetmeel arm. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten uit eten langzamer worden opgenomen en hierdoor blijft de bloedsuiker stabiel.

Bijpassende producten:

– Groenteworst (rijk aan ruwe vezels, arm in koolhydraten)

 – Mybeau: rijk aan kalium

 – Alle vleesmaaltijden kunnen gevoerd worden: dit bevat nauwelijks tot geen koolhydraten.

Geen brokken voeren!

Diarree

Hier is eigenlijk niet altijd een reden voor en gaat vaak vanzelf over. Als het langer dan een paar dagen duurt is de kans op uitdroging en infectie groter en is het handig om even een dierenarts te raadplegen.

Voedingsadvies:

Zorg ervoor de je hond of kat elektrolyten binnenkrijgt: kalium en natrium, ditregelt de vochtbalans in het lichaam, zo voorkom je uitdroging.

Bijpassende producten:

– Groenteworst: bevat pompoen en dit is rijk aan vezels wat een gunstige werking heeft op zowel diarree als obstipatie

– Mybeau: rijk aan elektrolyten als kalium en natrium.

Obstipatie / moeilijk poepen

Er zijn verschillende redenen dat je hond last heeft van obstipatie. Dit komt meestal door anale problemen (ontstoken anaalklieren) of leeftijd (last van heupen/hernia en daardoor moeite met drukken). Het kan ook komen door een te grote hoeveelheid aan calcium in zijn of haar voeding.

Voedingsadvies:

Geef je dier een maaltijd met minder calcium. Voeg ruwe vezels toe aan het dagelijks voedingspatroon en geef ook een theelepeltje zalmolie erbij.

Bijpassende producten:

– Kip compleet

– Rund compleet

– Rund & Eend Compleet

– 5 Diersoorten mix Compleet

– Pens kip

– Groenteworst (rijk aan ruwe vezels)

– Zalmolie (bevordert de stoelgang)

Ontstoken anaalklieren

Vezelrijke voeding geven en voeding met minder calcium.

Bijpassende producten:

– Groenteworst (rijk aan ruwe vezels)

– Kip compleet, Rund compleet, Rund & Eend, 5 Diersoorten mix en Pens kip

 

Huidproblemen / doffe vacht:

Laat altijd eerst de dierenarts bepalen wat precies de reden is van de huidproblemen. Het kan ook zijn dat je hond allergisch is voor bijvoorbeeld granen, een diersoort, pollen, huisstofmijt etc. Als het uitgesloten is dat je hond aan een medische aandoening lijdt dan is het gemakkelijk om de vacht van je hond weer te laten glanzen.

Voedingsadvies:

Geef producten met biotine, goede vetzuren (omega) en zink.

Bijpassende producten:

– Vers vlees in plaats van brokken (is van nature rijk aan zink)

– MyBeau (rijk aan omega 3, 6 én biotine)

– Schapenvet (Rijk aan vitamine A en D, goed voor glans en tegen haaruitval)

– Zalmolie (rijk aan omega 3)

– Palamountains Animal wash (bevat keratine, dit is een eiwit wat kracht en flexibiliteit toevoegt aan huid en haar)

– Kivo Tea tree oil: (verdunnen en aanbrengen, heeft een herstellende werking  op de huid en wondjes)

Geen eetlust

Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan het feit dat je hond (ineens) niet meer eet. Dit is een veelvoorkomende klacht en heeft elke hond weleens. Als we teruggaan naar de wolf aten zij na eenmaal een prooi verorbert te hebben soms ook dagen niet. Als je lange tijd te veel voert kan het zijn dat je hond verzadigd is en dat hij een paar dagen minder eetlust heeft. Als het langer aanhoudt dan een paar dagen is het handig om toch een dierenarts te raadplegen.

Voedingsadvies:

Voer eens een andere maaltijd. Misschien is hij/zij uitgekeken op deze maaltijd. Als de hond niet wil eten verwijder dan na 20 minuten de bak en biedt het voer vervolgens na 3 uur opnieuw aan.

Bijpassende producten:

– MyBeau: bevat aroma’s van knoflook en gedroogde gist die erg smakelijk zijn voor uw dier.

– Schapenvet ( lekkere geur, wordt wel vaker gebruikt als ‘brokkensaus’)

– Pens-Kip: de geur van pens vinden honden heerlijk ruiken, dit zou meer eetlust kunnen opwekken. Pens is geen complete maaltijd dus is het van belang dat je afwisselt met andere maaltijden!

Atrose

Artrose: een ander woord voor gewrichtsslijtage. Dit kan komen door ouderdom of door genen.

HD/ED: is heup of elleboog dysplasie. Kan erfelijk bepaald zijn of door externe factoren komen zoals overgewicht en/of verkeerde beweging (overmatig traplopen en springen).

Voedingsadvies:

Producten voeren met EPA ( omega 3 vetzuur), deze blokkeert de kraakbeenvernietigende enzymen. Daarnaast kunnen chrondoïtine en glucosamine sulfaten ondersteunen bij de verbetering van gewrichtsproblemen. Deze zorgen voor een goede schokdemping en het ondersteunt de soepelheid van gewrichten.

Bijpassende producten:

Vers vlees:

– Kip & Vis compleet ( bevat omega’s)

– Konijn Compleet ( bevat omega’s)

Geperste brok:

– Zalm & Rijst (glucosamine en chondroïtine)

– Lam & Rijst (glucosamine en chondroïtine)

– Rund & Rijst (glucosamine en chondroïtine)

Supplementen:

– Palamountains Bone & Joint (glucosamine en chondroitine )

– MyBeau ( omega 3 & 6)

– Zalmolie ( omega 3 )

– Schapenvet ( rijk aan vitaminen A & D)

Overgewicht is funest voor dit ziektebeeld!

Calciumproblemen

Te veel calcium voor volwassen honden kan ervoor zorgen dat de ontlasting te hard wordt en dat kan pijnlijk zijn. Kies dan voor een maaltijd met een lager calciumgehalte en voeg eventueel groenten toe. Verder levert het geen problemen op omdat een volwassen hond in staat is om het overschot het lichaam uit te werken.

Bijpassende producten:

– Kip compleet

– Rund compleet

– Rund & Een compleet

– 5 Diersoorten mix

– Pens Kip

– Groenteworst

Te veel calcium voor pups: er kunnen problemen ontstaan omdat een pup een overschot aan calcium niet het lichaam uit kan werken. Dit kan leiden tot groeipijn. Het is belangrijk dat het calcium fosfor gehalte precies goed is. De verhouding van calcium en fosfor is van belang omdat ze elkaars opname beïnvloeden en hierdoor aan de basis liggen van de botontwikkeling. Er moet meer calcium dan fosfor in zitten.

Bijpassende producten: – Rund & kip puppy en Rund & Eend puppy (extra fijn)

Groeipijn

Komt vaker voor bij grote rassen of honden die heel snel groeien. We zien de problemen meestal bij honden van een ½ tot 1½ jaar oud, in een enkel geval zelfs tot wel 2 jaar oud. Het kan zijn dat er pijnstillers worden voorgeschreven omdat het heel veel pijn kan doen.

Voedingsadvies:

Voer iets minder of vul aan met laagcalorische ingrediënten. Voer een maaltijd met maximaal 0,6% calcium, maximaal 16% vet en zonder eiwit limiet.

Bijpassende producten:

– Rund & Eend Puppy, Rund & Kip puppy (extra fijn)

– Kip compleet, Rund & Eend compleet zijn beide opties als de hond junioris.

– Droogvoer: puppy premium, puppy en junior koudgeperst.

Voedingsadvies:

Voer eens een andere maaltijd. Misschien is hij/zij uitgekeken op deze maaltijd. Als de hond niet wil eten verwijder dan na 20 minuten de bak en biedt het voer vervolgens na 3 uur opnieuw aan.

Bijpassende producten:

– MyBeau: bevat aroma’s van knoflook en gedroogde gist die erg smakelijk zijn voor uw dier.

– Schapenvet ( lekkere geur, wordt wel vaker gebruikt als ‘brokkensaus’)

– Pens-Kip: de geur van pens vinden honden heerlijk ruiken, dit zou meer eetlust kunnen opwekken. Pens is geen complete maaltijd dus is het van belang dat je afwisselt met andere maaltijden!

Bloedarmoede

De aanmaak van rode bloedcellen is niet optimaal en honden worden hierdoor erg moe en hebben minder honger. Kan ook een chronische aandoening zijn: AIHA is een aandoening waarbij het immuunsysteem van de hond de eigen rode bloedcellen voortijdig afbreekt. De rode bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het zuurstoftransport in het lichaam.

Voedingsadvies:

geef producten met veel ijzer, vitamine B en foliumzuur.

Bijpassende producten:

– Alle maaltijden met vers vlees zijn rijk aan ijzer en vitamine B.

– MyBeau bevat foliumzuur en vitamine B

Nierfalen

Nierfalen is vaak een aangeboren afwijking en gaat niet meer weg. Nierfalen is moeilijk te achterhalen, je merkt het als je hond heel veel drinkt en plast. Wat je ook duidelijk ziet: honden zijn heel kieskeurig met eten en hebben weinig eetlust. Controleer op tijd of je hond last heeft van nierfalen!

Honden met nierfalen moeten vaak overstappen op een nier-dieet.

Voedingsadvies:

Hierbij is het belangrijk dat het dieet eiwit en fosfaat arm is. Hierdoor hoeven de nieren minder afvalstoffen uit te scheiden. Daarnaast zijn omega 3, inwater-oplosbare vitamines en kalium essentieel om toe te voegen aan het dagelijkse eetpatroon omdat zij deze sneller uitscheiden.

Bijpassende producten:

– Pens kip (laag in eiwit en fosfor)

– Rund & Eend compleet (laag in eiwit en fosfor)

– Lam compleet (laag in eiwit en fosfor)

– MyBeau (rijk aan omega 3, kalium en in wateroplosbare vitamines)

Deze producten zijn geen medische nier-diëten. In de praktijk zien we dat honden baat hebben bij bovenstaande producten en vertonen zij aanzienlijk minder klachten.

Blaasgruis

Dit zijn kleine korreltjes in de blaas, te vergelijken met nierstenen. Blaasgruis kan voeding gerelateerd zijn.

Voedingsadvies:

Het is belangrijk om over te stappen op voeding met een lager eiwitgehalte en te stoppen met het voeren van snacks en gedroogde huid producten. Hier zit meer natrium in wat ervoor kan zorgen dat het verergert. Hoe minder natrium de hond binnenkrijgt, hoe minder kans hij heeft op blaasgruis. Belangrijk om een verzurend dieet te geven dus: overstappen op vers vlees, dit is zuurder dan brokken.

Bijpassende producten: geen brokken i.v.m. alkalisch, dus vers vlees:

– Rund & Eend compleet

– Eend compleet

– Lam compleet

Stop met het voeren van snacks

 

Schijnzwanger

Teven worden gemiddeld twee keer per jaar loops en tussendoor kunnen ze schijnzwanger worden.

Voedingsadvies:

In MyBeau zitten stoffen die de hormoonhuishouding beïnvloeden. Het is niet direct bewezen maar honden die vaak schijnzwanger zijn hebben heel veel baat bij dit product!

Schrokken

Door het schrokken kauwt de hond zijn voer onvoldoende en hapt hij veel lucht. Dit kan voor lichamelijke ongemakken zorgen.

Voedingsadvies:

Geef je hond eten in een ruimte zonder afleiding van externe factoren. Zorg bovendien voor de juiste brokgrootte (dus niet te klein) en voor aangepaste voederbakken.

Bijpassende producten:

– Kivo Slow food bowl